Skip to content

Hoogsensitiviteit

Wat is Hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit wordt ook wel hooggevoeligheid genoemd en is is een aangeboren karaktereigenschap bij kinderen of volwassenen. Elaine Aron, een Canadese psychotherapeute, is de grondlegger van deze begrippen. Zij heeft in 1997 een artikel geschreven waarin voor het eerst geschreven werd over Hoogsensitieve Personen (HSP). Uit haar eigen onderzoek blijkt dat  20% van de mensen deze eigenschappen heeft. Hoogsensitiviteit is dus geen stoornis die door een psycholoog of psychiater vastgesteld kan worden. 

Een hoogsensitief persoon, of dat nou een kind of een volwassene is, heeft meer moeite met het verwerken van prikkels. Interne en externe prikkels komen harder binnen, waardoor er meer tijd en ruimte nodig is om deze prikkels te verwerken. Deze prikkels worden waargenomen via de zintuigen. Denk aan het horen van harde geluiden, het proeven of ruiken van vreemde geuren of het  voelen en/of kriebelen van etiketten of harde naden in kleren.  Maar ook het inslapen na een spannende of drukke dag. HSP'ers zijn ook gevoeliger voor pijn. Ze ervaren dit intens en kunnen hier meer last van hebben



Leren omgaan met Hoogsensitiviteit

Welke HSP kenmerken zie je bij jezelf of bij jouw kind? Heb jij of heeft jouw kind last van prikkels? En ben jij of jouw kind erg gevoelig? Dan herken je je misschien wel in onderstaande kenmerken van hoogsensitiviteit. 

Veel voorkomende kenmerken voor volwassenen

  • Snel geraakt door muziek of kunst
  • Sfeer in een ruimte aanvoelen
  • Begaan met het lot van anderen
  • Eigen belang op tweede plek
  • Moeite met veranderingen in dagplanning
  • Rechtvaardigheid hoog in het vaandel
  • Veel piekeren
  • Ongewoon zelfkritisch

Veel voorkomende kenmerken voor kinderen

  • Last van labeltjes in kleding
  • Gevoelig voor harde geluiden
  • Stemming van anderen aanvoelen
  • Moeite met veranderingen
  • Eerst observeren, dan pas doen
  • Begaan met het lot van dieren
  • Rechtvaardigheidsgevoel
  • Diepgaande vragen stellen
  • Faalangstig

IMG_4766
IMG_4763
IMG_4753


Begeleidingstraject

Ben je tijdens het lezen al dingen tegen gekomen die je herkent? Veel volwassenen, ouders, jongeren en  kinderen lopen vast in hun dagelijks leven, omdat ze merken dat de "normale"  weg niet gaat. Ze voelen zich niet begrepen en hebben andere behoeftes. Deze behoeftes kan ik samen met jou of met je kind in kaart gaan brengen. We beginnen het traject met een kennismakingsgesprek. Ik vind het belangrijk dat wij beiden een klik hebben en kunnen onderzoeken of ik jou kan verder helpen.

We komen er steeds meer achter dat hoogsensitiviteit al veel langer bestaat. Steeds meer onderzoeken – ook onder diersoorten – bewijzen dit. Maar liefst 20% van de bevolking is hoogsensitief. Doordat er steeds meer bekend wordt herkennen hoogsensitieve personen de eigenschap bij zichzelf.

Hoogsensitiviteitsanalyse

 Om te leren omgaan met de uitdagingen die hoogsensitiviteit soms met zich meebrengt gaan we samen aan de slag om in kaart te brengen waar je tegenaan loopt en wat je nodig hebt om te leren omgaan met jouw hoogsensitiviteit. Om dit zorgvuldig te kunnen doen starten we met een hoogsensitiviteitsanalyse (HSA). Deze verhoogt de effectiviteit van een traject. Je hebt daarna helder en compleet in beeld hoe jouw hoogsensitiviteit werkt en wat je nodig hebt om te leren omgaan met jouw hoogsensitiviteit.

Volwassenen

Na de analyse gaan we samen in gesprek brengen we in kaart wat jij nodig hebt om om te leren gaan met hoogsensitiviteit. Het uitgangspunt is hierbij een positieve formulering. Dit kan zijn door ontspanningsoefeningen, beweegoefeningen, (creatieve) opdrachten en beeldmateriaal. 

Kinderen

Bij de begeleiding van kinderen werken we ook vanuit de analyse. Daarna gaan we aan de slag met verschillende methodes. Het kan fijn zijn als u hier als ouder bij aanwezig bent, maar je kunt er ook voor kiezen even afstand te nemen. We kiezen samen de weg die voor jou en voor je kind fijn is.

Tijdens de begeleiding van hoogsensitieve kinderen gebruik ik Otto de Octopus. Deze begeleiding bestaat uit gesprekken via Otto met het kind. Op deze manier gaan we spelenderwijs in gesprek en leert het kind vaardigheden en kenmerken die het kan inzetten.

Vanaf ongeveer 7 jaar gebruik ik ook het Buitengewoon Mezelf Spel. Dit is een spel om kinderen zichzelf op een positieve en praktische wijze te leren kennen door middel van psycho-educatie en creativiteit.

Beide methodieken zijn ontwikkeld door opleidingsinstituut ‘Hooggevoelig heel gewoon’. Elke keer kijk ik wat het beste bij jouw kind op dat moment. 

Ontspanningsoefeningen, beweegoefeningen, opdrachten en beeldmateriaal zijn opgenomen in deze methodieken. Jouw kind krijgt opdrachten mee naar huis om, samen met de ouders, de onderwerpen eigen te maken. De volgende begeleidingssessie kijken we daar op terug.

In overleg met ouders en school is het mogelijk om te observeren op school. Hierdoor kan ik gerichte adviezen geven aan het kind, de ouders en de leerkrachten. Tevens kan ik hoogsensitieve kinderen (individueel of kleine groepjes) op school begeleiden. Hierbij gebruik ik Otto de Octopus en het Buitengewoon Mezelf Spel.