Skip to content

Hoogbegaafdheid

Hoogbegaafd en nu?

Wellicht heb je de uitslag van het IQ-onderzoek van jezelf of van je kind binnen en weet je nu dat jij of je kind hoogbegaafd is. Maar hoe nu verder? Of heb je vermoedens van hoogbegaafdheid en loop jij of je kind steeds vast. Werkt de "standaard" aanpak niet? Gaat het op school niet goed? Ben je snel bore-out? Allemaal signalen dat het even niet lekker gaat.

Het gaat er niet om wat de omgeving wel of niet denkt. Het gaat immers om jouw leven of dat van je kind. En alle goedbedoelde adviezen van anderen werken niet.

Je kind ontploft om kleine dingen, zit niet lekker in zijn vel of jij blijft het gevoel hebben anders te zijn. En dat laatste klopt, dee dingen zijn ook anders. Jij bent anders of jouw kind is anders. Maar het fijne is; dat mag! De vraag is alleen, hoe nu verder?



Niets doen is geen oplossing

Als je dit leest ben je waarschijnlijk op het punt gekomen dat je niet meer verder kan. Je kind wil misschien niet naar school, er wordt niet naar je geluisterd  of je bent de zoveelste driftbui verder. Tijd voor actie.

Hoe kan ik helpen?

Zodra onze oudste dochter geboren was heb ik het gevoel gehad dat zij anders was. Ze was altijd voor op alle sprongetjes, ze snapte precies wat wij bedoelden en op jonge leeftijd kwamen er al volzinnen uit haar mond. Doordat ik voelde dat er iets aan de hand was ben ik mij sindsdien gaan verdiepen in hoogbegaafdheid. Ik kan vanuit mijn ervaring spreken als moeder, maar ook vanuit mijn ervaring als professional in het onderwijs. Deze beide kanten zorgen ervoor dat ik naast mijn theoretische kennis ook de praktische kant als geen ander snap. 

Als je bij mij komt gaan we samen kijken welke hulpvraag er precies ligt. Wil je hulp met gesprekken op school, omdat je als ouder niet gehoord wordt? Wil je hulp thuis, omdat je steeds tegen dezelfde woede-uitbarstingen aanloopt? Wil je hulp in jouw werksituatie, omdat je steeds verveeld bent? Alles is mogelijk. Samen gaan we kijken welk pad we moeten bewandelen om tot concretere acties te kunnen komen.

Voorbeelden:

  • Tips en trainingen om te leren omgaan met je kind. Hoe voed je een hoogbegaafd kind op? Hoe ga je om met de eeuwige strijd en neem je de touwtjes weer in handen?
  • In kaart brengen van en verder leren ontwikkelen van executieve vaardigheden.
  •  Leren "leren", want waarschijnlijk heb je dat tot nu toe nog niet echt hoeven doen. En hoe werkt dat dan?
  • Advies en tips voor gesprekken met school. Wat kan school wel bieden? Wat mag je verwachten? Hoe ga je samen op zoek naar oplossingen voor de problemen die er op school zijn of de problemen die er thuis zijn, omdat het op school niet gaat.
  • Omgaan met faalangst. Wat als je denkt dat het niet lukt? Of dat je kind denkt dat hij dat niet kan?
  • Snel verveeld raken, bore-out zijn in je werk of op school.
IMG_2428


Begeleidingstraject

Ben je tijdens het lezen al dingen tegen gekomen die je herkent? Veel volwassenen, ouders, jongeren en kinderen lopen vast in hun dagelijks leven, omdat ze merken dat de "normale" weg niet past. Ze voelen zich niet begrepen en hebben andere behoeftes. 

We beginnen het traject met een kennismakingsgesprek. Ik vind het belangrijk dat wij beiden een klik hebben en kunnen dan onderzoeken of ik jou kan verder helpen.

Daarna gaan we de hulpvraag in beeld brengen. Wat wil je aan het einde van het traject kunnen, leren of weten? De bedoeling is dat je hier weggaat met het gevoel dat je een nieuwe weg hebt gevonden. Dat kan doordat je weet hoe je dingen nu kunt aanpakken of dat je geleerd hebt om te werken aan executieve vaardigheden die nog minder sterk ontwikkelt waren. Of omdat je als ouder weet hoe je beter kunt omgaan met jouw hoogbegaafde kind. En ook dat je nieuwe manieren hebt geleerd om verder te komen in de opvoeding van jouw kind.

Zoals je al kunt lezen is er geen standaard antwoord, geen standaard pakket. Elk individu is weer anders en heeft een andere weg nodig. Door met elkaar in gesprek te gaan, gaan we deze vraag helder krijgen. Zo kan ik met jou werken aan de antwoorden.

Is daarna je zoektocht helemaal over? Heb je nooit meer problemen met de opvoeding van je kind? Raak je nu nooit meer bore-out? Ik zou graag willen zeggen nee, maar zo werkt het niet. Natuurlijk blijf je tegen dingen aanlopen, maar nu zul je ze gaan herkennen en kun je aan de slag met de tips en adviezen die je hebt gekregen. Je neemt zelf de touwtjes weer in handen. Je weet wat je moet gaan doen. Dat kan ik voor jou betekenen.

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.